Beseda se spisovatelem Milanem Ráčkem

Datum konání

27. 04. 2016  17:30-19:30

Místo konání

přednáškový sál

Popis

Jarní prezentace biografického románu z 1. poloviny 20. století Na jeden život až příliš od rakouského spisovatele českého původu Milana Ráčka. Román zachycuje nejen strasti a radosti vojáka rakousko-uherské armády, legionáře a pedagoga Františka Krepse, který si projde ruským zajetím, působením legiích včetně bojů proti nastupující sovětské moc. Jeho profesní vzestup po návratu do vlasti až po funkci ředitele Obchodní akademie T. Bati pro zahraniční obchod ve Zlíně, odpor proti moci národních socialistů. Také usvědčení vraha několika sudetských Němců a represe ze strany vlády. Významnou roli v životě F. Krepse hrají dvě ženy: krásná ruská malířka a poměrně emancipovaná mladá žena z rodiny majitelů malého průmyslového podniku.

Milan Ráček se narodil 29. 10. 1943 ve Zlíně. Vystudoval Strojní průmyslovou školu v Uherském Hradišti, později studoval při Národním muzeu v Praze dvouletou preparátorskou školu a nastoupil do Vlastivědného muzea v Olomouci a v Šumperku. V roce 1968 emigroval do Rakouska. Od roku 1969 pracoval v Dolnorakouském zemském muzeu ve Vídni a v St. Pöltenu. Žije v Sitzendorfu.
Svá prozaická díla píše německy. V českém jazyce vyšly dvojjazyčné povídky HochZeiten/Vznešené okamžiky (2009), Leo - postskriptum (2002), Heilige Nächte/Štědré večery (2011).
Je členem Rakouského P.E.N klubu a autorského sdružení PODIUM.
 
foto - Beseda se spisovatelem Milanem Ráčkem
foto - Beseda se spisovatelem Milanem Ráčkem
foto - Beseda se spisovatelem Milanem Ráčkem
 
 
‹ zpět