Výstava fotografií skupiny Kontakt

Datum konání

06. 09. 2018 - 27. 09. 2018

Místo konání

výstavní sál

Popis

Vernisáž výstavy se koná ve čtvrtek 6. 9. v 17:00.
Vystavují: Cyril Gajdík, Milan Havlíček, Zdeněk Kučera, Ladislav Mrkva a Radek Severa.

Když se řekne kontakt, může si představit každý něco jiného. Někdo elektrický spoj, jiný slavný sci-fi film, pro dalšího je to jen telefonní číslo. Příznivcům fotografie z hodonínska (ale nejen odsud) se však pravděpodobně vybaví skupina fotografů, která se na scéně české amatérské fotografie zabydlela už dlouho před sametovou revolucí a své pevné místo na ní má už neuvěřitelných 40 let.
Skupinu Kontakt založilo v roce 1978 tehdejších 5 členů: Vojtěch Dratva, Cyril Gajdík, Josef Holomáč, Mikuláš Kulíšek a Josef Petrica. Hned v následujícím roce se konala jejich první výstava a dostavily se i první úspěchy v podobě opakovaného vítězství nejznámějšího mapového okruhu Nekázanka. S příchodem porevolučních změn v roce 1991 se skupina rozpadla, aby byla opět obnovena v roce 2004. Dnešní Kontakt má stejný počet členů jako v době svého založení, pamětníky původní skupiny jsou však pouze Cyril Gajdík a Milan Havlíček, který se stal členem skupiny krátce před jejím dočasným rozpadem. Sestavu doplňují Zdeněk Kučera, Ladislav Mrkva a Radek Severa. Každý z těchto fotografů si za svůj život prošlapal k fotografii svou vlastní cestu a lze u nich tedy mluvit o jisté žánrové specializaci.
Doménou fotografické tvorby Cyrila Gajdíka je dokumentární fotografie a reportáž, i když za své fotografické praxe vyzkoušel téměř vše, snad s výjimkou makrofotografie. Známé jsou jeho krajiny, zátiší a jako jediný ze skupiny Kontakt se zabývá aktem, v němž dosáhl mimořádných úspěchů.
Radka Severu přivedl k fotografování zájem o přírodu. Přes makrofotografii a vynikající fotografie zvířat a ptáků se posléze propracoval ke krajinářské fotografii, kterou lze považovat za vrchol jeho dosavadní tvorby. Jeho obrazy slovácké krajiny z okolí Kyjova jsou ukázkou brilantní práce se světlem, skvěle zvládnuté techniky a nekonečné trpělivosti.
Ladislav Mrkva se vždycky prezentoval jako autor, který výborně zvládá dokument a reportáž. S citem vytříbeným léty praxe zachycuje okamžiky z obyčejného života na vesnici, který v jeho fotografiích dominuje. Jeho fotografie zachycují každodenní život obyvatel horňácka a jednou se mohou stát obrazovou kronikou této části moravského Slovácka.
Milan Havlíček se v dobách svých začátků ve skupině Kontakt věnoval především krajinářské fotografii inspirované zemědělskou krajinou moravského Slovácka, s přibývající praxí však začal svoje fotografické zaměření diverzifikovat. Osvědčil se jako výborný dokumentarista a významný podíl jeho tvorby tvoří též portrétní fotografie.
Zdeněk Kučera si cestu k fotografování vytvořil díky lovům beze zbraní, z nichž později vykrystalizoval celoživotní zájem o makrofotografii. Souběžně s tím se Zdeněk v průběhu posledních dvaceti let věnoval stále více letecké fotografii, která v současné době zabírá v jeho archívu největší prostor. Logickým pokračováním této aktivity je v současnosti fotografování krajiny z dronu.
Kontakt sdružuje 5 kamarádů, pro které je fotografie velkým koníčkem. Přestože jde o sdružení amatérů, jejich fotografie nesou znaky profesionální práce. Odhodlání a podobné názory členů přinášejí výsledky, které staví Kontakt do popředí v české amatérské fotografii. Díky své dlouhodobé soutěžní aktivitě získali Cyril Gajdík a Radek Severa řadu předních umístění ve fotografických soutěžích na národní i mezinárodní úrovni. Příkladem může být zlatá medaile Cyrila Gajdíka na Interfotoklubu Vsetín v kategorii černobílá fotografie, kde uspěl v konkurenci fotografů ze 34 států, či bronzová medaile Radka Severy, kterou získal v roce 2010 v téže soutěži. Obdobné soutěžní úspěchy zaznamenala i skupina jako celek. Fotografie členů Kontaktu nacházejí uplatnění i v publikacích. Z nich nejvýznamnější je kniha Pod křídly Slovácko, jejímž základem jsou letecké fotografie Zdeňka Kučery.
K tradici Kontaktu patří každoroční společné výstavy, stejně jako výstavy autorské. Ty se konají nejčastěji v Hodoníně, v galerii Cyrila Gajdíka v Ratíškovicích nebo v Kyjově, příležitostně ale také v Tišnově, Znojmě nebo Bzenci. U příležitosti 40. výročí založení skupiny je připravována společná výstava v Hodoníně a v Ratíškovicích.
 

Minigalerie z výstavy

foto - Výstava fotografií skupiny Kontakt
foto - Výstava fotografií skupiny Kontakt
foto - Výstava fotografií skupiny Kontakt
foto - Výstava fotografií skupiny Kontakt
foto - Výstava fotografií skupiny Kontakt
 
 
‹ zpět