Irena a Milan Ráčkovi – Povídání o životě aneb 50 let doma v cizině

Datum konání

13. 12. 2018  17:30-19:00

Místo konání

přednáškový sál

Popis

Besedování s Irenou a Milanem Ráčkovými u sklenky rakouského vína. Ukázky z knihy HochZeiten = Vznešené okamžiky: svatební příběhy, které by raději měly zůstat utajeny zazní v podání členů hodonínského Divadelního souboru Svatopluk Ingrid Nesvadbové a Vladana Poláška.

Milan Ráček, narozený ve Zlíně, absolvoval Střední průmyslovou školu leteckou v Uherském Hradišti a Odbornou školu muzeologickou při Národním muzeu v Praze. Po okupaci Československa armádami Varšavské smlouvy odešel v roce 1968 do Rakouska. Od roku 1969 pracoval v Dolnorakouském zemském Muzeu ve Vídni, později v St. Pöltenu. Doposud publikoval třináct knih, z toho šest románů. Poslední z nich, Hříčky pravdy, vyšel v roce 2012 v německém nakladatelství Spica Neubrandenburg. Píše německy, děj jeho knih se ale často odehrává v česky mluvícím prostředí. Je členem P.E.N. Clubu Austria a autorského sdružení Podium.

Irena Ráček (1948, Slovensko) je rakouská výtvarnice, malířka, ilustrátorka a kurátorka uměleckých a kulturních projektů s českými kořeny. V letech 1963 - 1968 studovala na Vyšší škole užitkového umění v Brně a Uherském Hradišti. V roce 1968 spolu se svým manželem, spisovatelem Milanem Ráčkem emigrovala do Rakouska. Do roku 1977 žila ve Vídni a pak se přestěhovala do vesnice Sitzendorf, kde se zapojila do organizování kulturního dění. Proslavila se především ilustrování dětských knih pro mezinárodní vydavatelství, které se věnovala v letech 1973 - 1993. Účastní se mezinárodních uměleckých sympozií doma i v zahraničí. V roce 2001 získala vyznamenání Dolního Rakouska za přeshraniční projekty a iniciativy.
Více informací na www.irena-racek.at
 
foto - Irena a Milan Ráčkovi – Povídání o životě aneb 50 let doma v cizině
foto - Irena a Milan Ráčkovi – Povídání o životě aneb 50 let doma v cizině
foto - Irena a Milan Ráčkovi – Povídání o životě aneb 50 let doma v cizině
 
 
‹ zpět