Příběhy nové podcastové série oslavují česko-ukrajinské soužití

Datum konání

25. 01. 2023

Popis

V Česku od začátku konfliktu na Ukrajině vznikl nespočet spolků, komunit i pevných sociálních vazeb, které spojuje zásadní vlastnost. Jejich základním kamenem se totiž stala úzká spolupráce mezi nově příchozími z Ukrajiny a lidmi pracujícími v českých komunitních centrech spolu s řadou dalších Češek, Čechů a již usazených Ukrajinek, která se rozhodla pomáhat.

Nová podcastová série Aby nebe nespadlo – Neobyčejné příběhy lidské soudržnosti sleduje novinářku Fatimu Rahimi na cestách po pěti českých městech. Rahimi se setkává se skupinami lidí podporujícími ukrajinské uprchlice a jejich rodiny. Příběhy, které se odehrávají v Klatovech, Berouně, Jablonci nad Nisou, Chebu a Hodoníně, mění její pohled na schopnost české společnosti pomáhat.

V Hodoníně vyrazila Fatima Rahimi na pobočku městské knihovny. Setkala se tam s akční knihovnicí Alenou Přikrylovou, sociální pracovnicí Martinou Hurychovou a Anastázií Sirenko, která funguje jako česko-ukrajinská spojka. Děti, pár maminek a jedna babička vytvořily spolu s touto trojkou během chvilky v knihovně mumraj plný smíchu, písniček a říkanek –⁠ jednu si s nimi dokonce zanotovala i Fatima. Poslechněte si příběh o tom, jak pár žen může v knihovně vytvořit útočiště pro celou komunitu.

Pětidílná podcastová série Aby nebe nespadlo – Neobyčejné příběhy lidské soudržnosti byla vytvořena skupinou Kineticon. K poslechu je veřejně dostupná na Spotify, Apple Podcasts či YouTube. Voiceover podcastu namluvila Petra Bučková. Zadavatelem projektu je Mezinárodní organizace pro migraci – IOM Česká republika a vychází z celosvětového hnutí It Takes a Community oslavující, jak všichni lidé, bez ohledu na to, kde se narodili, přispívají k tomu, aby naše komunity byly lepšími místy pro život a domov.

K poslechu zde:
https://open.spotify.com/episode/7JOgtOq1bDSIv050RYhbEY
https://podcasts.apple.com/us/podcast/4-hodon%C3%ADn-kousek-%C5%A1t%C4%9Bst%C3%AD-z-knihovny/id1666617592?i=1000596058343

foto: IOM/Anna Šolcová
 
‹ zpět