Literární Slovácko aneb Hodonínský festival s knihou a Podporou regionů nadace ČEZ

Datum konání

01. 06. 2023 - 30. 09. 2023

Popis

Nadace ČEZ podporuje regiony a my si spolu s ní připomínáme výročí podepsání Partnerské smlouvy o spolupráci mezi Hodonínem a Holíčem.
Založme tradici společných festivalů spojených s místní tvořivostí a literaturou s důrazem na jejich mezinárodní přesah a vzájemnou pospolitost. Prioritou je podpora sousedských vztahů a přeshraniční spolupráce zejména v oblasti kultury s důrazem na území z obou břehů hraniční řeky Moravy.

červen
ČTVRTEK 1. 6. v 17.00 / PAVEL KOSATÍK/ Přednáškový sál / Městská knihovna Hodonín / České a Slovenské století v tvorbě českého spisovatele, scénáristy a publicisty. Zahajovací akce, hudeb. doprovod zajistí flétnový soubor ZUŠ Hodonín FOKOS.
STŘEDA 21. 6. v 17.00 / KATARÍNA GILLEROVÁ/ Přednáškový sál / Městská knihovna Hodonín / Autorské čtení slovenské ekonomky a spisovatelky románů pro ženy.
STŘEDA 28. 6. v 19.00 / BEATE FERCHLÄNDER, EVA ROSSMANN, tlumočí VERONIKA BENEŠOVÁ/ Niederösterreichische Literatur im Kurort / Lázeňská kavárna Vladimír / Společné literární čtení dolnorakouských autorek kriminálních románů.

červenec
10.7. až 27. 7. / VÁCLAV ŠÁLEK, MICHAL SVÍTOK / Výstavní sál / Městská knihovna Hodonín / Výstava fotografií fotoreportéra ČTK a fotografa TASR „Z obou břehů Moravy aneb ČTK a TASR ve fotografii“. Účast potvrdili také generální ředitel ČTK Jaroslav Kábele a generální ředitel TASR Vladimír Puchala.Vernisáž výstavy se koná v pátek 14. 7. v 17.00.
STŘEDA 19. 7. v 19.00 / MARKÉTA PILÁTOVÁ / Lázeňská kavárna Vladimír / Autorské čtení knihy „S Baťou v džungli".
ČTVRTEK 20. 7. v 19.00 / MAREK VAŘEKA/ Zámocká kaviareň / Holíčsky zámok / Přednáška „František Lotrinský – bankéř střední Evropy" / U příležitosti konání festivalu představení knihy „Kníže Karel z Lichtenštejna 1569-1627" .
ČTVRTEK 27. 7. v 19.00 / JANA PRONSKÁ / Lázeňská kavárna Vladimír / Autorské čtení slovenské autorky historických románů.
28. 7. až 31. 8. / ANTONÍN KUČERA / Výstavní sál / Městská knihovna Hodonín / Výstava fotografií hodonínského rodáka s názvem „Sochy a pomníky v pohybu“.

srpen
ČTVRTEK 3. 8. v 19.00 / DANIEL RŮŽIČKA, MARTIN ŠTOLL / Lázeňská kavárna Vladimír / „70 let stále spolu". Beseda o historii československé televize spojená s křtem stejnojmenné knihy.
ČTVRTEK 24. 8. v 19.00 / MARCELA MLYNÁŘOVÁ/ Lázeňská kavárna Vladimír / Autorské čtení z knihy „Zodpovědně lehkomyslná" české spisovatelky a humoristky.

září
PÁTEK 1. 9. v 18.00 / Dr.in MARLEN SCHACHINGER, tlumočí VERONIKA BENEŠOVÁ/ Niederösterreichische Literatur im Kurort / Lázeňská kavárna Vladimír / Autorské čtení rakouské spisovatelky a literární vědkyně.
STŘEDA 6. 9. v 17.00 / MARTIN NOVOTNÝ / Národní ústav lidové kultury ve Strážnici / Přednáškový sál / Městská knihovna Hodonín / Autorské čtení etnografa a historika a jeho knihy „Hliněné stavitelství na Moravě a evropské souvislosti“ spojená s přednáškou o lidové kultuře v souvislosti s hliněným stavitelstvím.
ČTVRTEK 7. 9. v 17.00 / PETR GRUBER / Přednáškový sál / Městská knihovna Hodonín / "Policajtem snadno a rychle" / Autorské čtení a křest stejnojmenné knihy.
ČTVRTEK 14. 9. v 17.00 / JOZEF BANÁŠ / Přednáškový sál / Městská knihovna Hodonín / Autorské čtení slovenského spisovatele, scénáristy, dramatika a novináře titulů „Som Baťa, dokážem to!“ a „Prebijem sa Štefánik“.
STŘEDA 20. 9. v 17.00 / PETRA HRBÁČOVÁ, MARKÉTA VAŠULKOVÁ / Národní ústav lidové kultury ve Strážnici / Přednáškový sál / Městská knihovna Hodonín / Prezentace knihy etnoložky Petry Hrbáčové a folkloristky Markéty Vašulkové „Lidové oděvy na Kyjovsku" a beseda s ní spojená.
 
 
‹ zpět