Literární poetický večer

Datum konání

29. 11. 2017  17:30-20:00

Místo konání

přednáškový sál

Popis

Čtení poetických děl regionálních autorů s Hanou Tomáš Briešťanskou, držitelkou Ceny Thálie 2016.
Vystudovala Vyšší odbornou školu hereckou v Praze. Po absolutoriu se jejím prvním angažmá stalo Horácké divadlo v Jihlavě. Zahrála si tu mimo jiné Sally Bowlesovou v muzikálu Kabaret, Polly v Žebrácké opeře, Rosalindu v Jak se vám líbí, Marketu v Marketě Lazarově či Charlottu ve Višňovém sadu. Poté strávila rok v Městském divadle Brno (role Jill v Equovi a Margarety v Kočce na rozpálené plechové střeše), doslova „proletěla“ Slezským divadlem v Opavě a na začátku sezony 2010/2011 zakotvila v Městském divadle ve Zlíně, kde ji diváci mohli vidět např. v Kráse na scéně, Donu Juanovi, Broukovi v hlavě, Souborném díle Williama Shakespeara ve 120 minutách atd. Se zlínským divadlem se v roce 2014 rozloučila dvěma mimořádnými úlohami – Dorou Idesovou v Gombárově adaptaci Žítkovských bohyní a titulní rolí v inscenaci Martina Františáka Ďáblice.
Od září 2014 je novou členkou souboru činohry Národního divadla Brno.

Regionální autoři:
Jarmila Moosová (Kuřitková) (*1956) – básnířka, textařka, prozaička, publicistka, prezidentka letního mezinárodního poetického festivalu PO STRANÁCH MORAVY, Hodonín. Je členkou Klubu autorov a priatelov literatúry na Záhorí, Literárního kruhu autorů Hodonínska, Obce spisovatelů, Sdružení Quo vadis? Chotěboř, Literárního klubu Dr. Nadi Benešové Čáslav. Svou tvorbou se řadí k romantickému, lyrickému proudu. Literární tvorba: básnické sbírky Jen tak (2001), Už jen pár slov (2001), Sníh z křídel mých (2005), Vlaštovky z papíru (2010), Múzy Moosy (2014). Kromě poezie píše též prózu: Až rozkvete kámen (2010) a Tetinčina malá pětka (2013). Více informací www.jarmilamoosova.cz.

Jarmila Synková (*1975) – básnířka z Milotic. Básničky psala už v dětství a pubertě potom se ke psaní vrátila v roce 2009, v době vážné nemoci, kdy jí psaní dodávalo sílu. Ve své tvorbě píše o životě, problémech, lásce, naději i přírodě. V letošním roce vyšla její první básnická sbírka O modré naději.

Juraj Jordán Dovala (*1974) – spisovatel, písničkář a teolog. V roce 1985 založil rockovou kapelu a začal psát hudební texty. Později se přidala poezie, próza a folkové písně. Je knězem a od roku 2013 biskupem Církve československé husitské. S rodinou žije v Hodoníně. Literární tvorba: Kôrkar (2005), Ticho (2007), Katedrála (2008), Kyrie eleison (2011), Som husákovo dieta (2012), Chrám uprostřed trhoviska (2012), Pozvání do ticha (2013), Pankáč v kostele (2014), Kameny života (2015) a Chrám uprostřed tržiště (2017). Více informací na www.dovala.cz

Petr Vaculovič (*1973) – vystudoval kroměřížskou konzervatoř, obor hra na housle. Pracoval jako učitel hudby na ZUŠ v Kojetíně, Napajedlech, Úpici a v Náchodě. Příležitostně se věnuje zvukové technice a nahrávání, většinou ve spolupráci s regionálními rockovými a metalovými kapelami. V současné době pracuje jako asistent biskupa brněnské diecéze Církve československé husitské. Literární tvorbě se věnuje dlouhodobě, vlastním nákladem vydal dvě knihy „Řekniha“ a „Cokoliv, s čím se nepočítá“. V současné době aktivně působí ve čtyřech hudebních skupinách. Rovněž se intenzivně věnuje hudební kompozici. Je autorem několika desítek písňových textů. Žije v Hodoníně, kde společně s Danielou Andršovou pořádá 9-denní festival premiér SouFly.

Jiří Hubáček (*1977) – básník z Ratíškovic, studoval na Gymnáziu Hodonín, poté pokračoval ve studiu na VUT v Brně. Je členem Literárního kruhu autoru Hodonínska. Na svém kontě má několik básnických sbírek např. Slzy za zrcadlem (2003), Popis jednoho pokoje (2004), Nahý (2006), Zbytečná slova (2010).

Michal Oliva (*1978) - příležitostný básník, hudební skladatel, textař, kytarista, zpěvák a tesař.... Od roku 2009 působí jako technik a dokumentátor na archeologickém oddělení v Masarykově muzeu v Hodoníně.
V průběhu posledních několika let působil např. v kapelách POTKANÍ SEZÓNA nebo TO NEMYSLÍŠ VÁŽNĚ. V současnosti své autorské snažení vkládá do formace JE TU NĚKDO?, kterou uvedl v život společně s Petrem Vaculovičem a Danielou Andršovou a kde také hraje na bicí jeho syn Prokop Oliva.
Na kontě má dvě básnické sbírky VŠE, CO CHCI, (LAVIČKA V ROHU POKOJE) (polooficiální nakladatelství Kamuflon 1999),a POTKANÍ SEZÓNA (nakladatelství Plot 2010).
Žije v Lužicích u Hodonína, společně s rodinou, psem a několika kočkama...
 
foto - Literární poetický večer
foto - Literární poetický večer
foto - Literární poetický večer
foto - Literární poetický večer
foto - Literární poetický večer
foto - Literární poetický večer
foto - Literární poetický večer
foto - Literární poetický večer
foto - Literární poetický večer
foto - Literární poetický večer
 
 
‹ zpět