Jarmila Maršálová a Jozef Jelenák - Společně

Datum konání

04. 08. 2018 - 29. 08. 2018

Místo konání

Minigalerie Amatér

Popis

Výstava obrazů české výtvarnice a slovenského malíře.
Vernisáž výstavy se koná v sobotu 4. srpna v 10:00 v rámci festivalu Po stranách Moravy.

Jozef Jelenák
Svojí tvorbou se začlenil na slovenskou výtvarnou scénu začátkem 70. let 20. století.
V jeho raných pracích převládaly svěží krajinné scenérie, tichá vesnická zákoutí v technice akvarel, tempera, olej.
V technice pastelu ve vzpomínaných námětech dominovaly čisté tvary, které autor na dotvoření kompozice a harmonické výstavby obsahu díla ohraničoval silnější černou konturou.
Autor miluje přírodu, procházky krajinou, které následně s patosem dokáže zpřítomnit. Záznamy scenérií komponuje baladicky. Nemizí ve vzpomínkách, ale zůstávají pro radost a obdiv nám všem.
Ve figurálních kompozicích převládá motiv dívky a ženy, v nichž odhaluje krásu ženského těla. Obě linie jsou zakomponované do lůna přírody, impresivní palety, ze které ji vymaňuje černá obrysová, náznaková linka.
Poslední období jeho tvorby charakterizuje abstraktní malba, v níž je cítit uvolnění a rozlet. Plátna v tomto médiu jsou symfonií. Symfonií barev.
Autor se věnuje také koláži. Tato díla tlumočí rytmus bytí člověka obklopeného rychlým děním, hektikou doby.
V jeho tvorbě je zastoupený i portrét, v němž brilantně zachycuje psychologii modelu.
Jozef Jelenák se narodil v Merašicích 17. května 1935. V roce 1966 absolvoval na Pedagogické fakulté v Nitře. Při svojí malířské tvorbě působil na vícero školách. 13 roků vykonával funkci ředitele Základní umělecké školy v Partizánském.
Během svého pedagogického působení vychoval množství žáků uměleckého zaměření, z nichž mnozí v současnosti patří k renomovaným umělcům na slovenské výtvarné scéně.
Autor je členem Sdružení výtvarných umělců západního Slovenska a Spolku Tramontana. Jeho díla jsou zastoupená v akvizičních fondech slovenských galérií, v soukromých sbírkách nejenom na Slovensku, ale i v zahraničí. Průběžně se účastní mezinárodních malířských sympozií. Absolvoval studijní cesty po Itálii, Německu, Maďarsku, Rusku, Anglii,, Holandsku, Ukrajině a Francii.
(Zdroj: http://navstevnik.topolcany.sk/)
 

Minigalerie z výstavy

foto - Jarmila Maršálová a Jozef Jelenák - Společně
foto - Jarmila Maršálová a Jozef Jelenák - Společně
foto - Jarmila Maršálová a Jozef Jelenák - Společně
foto - Jarmila Maršálová a Jozef Jelenák - Společně
 
 
‹ zpět