Veřejná sbírka

Datum konání

08. 04. 2021

Popis

Sofie se narodila o měsíc dříve a ze začátku vše vypadalo v pořádku. Holčička se dokázala postavit už v necelém roce. Trvalo jí však déle, než se rozchodila, a v osmnácti měsících začala chodit s došlapem na paty. Postupně se zvyšoval svalový tonus, projev spasticity. Nožky se začaly vytahovat na špičky a křížit, chůze už byla pro Sofii obtížná. V jejích dvou letech lékaři stanovili diagnózu – spastická diparéza a lehké opoždění řeči, které se však návštěvami logopedie podařilo téměř odstranit.
S tím, že by dcera neměla chodit, se maminka nechtěla smířit, a ihned s ní zahájila cvičení Vojtovy metody nebo Bobath konceptu. Krátké úseky zvládne ujít, když se drží za jednu ruku, s berličkou nebo s chodítkem. Sama nechodí vůbec. Ve škole se nejraději pohybuje na vozíčku, díky kterému má větší pocit svobody a pozitivně působí na její psychiku.
A protože před dvěma lety Sofie podstoupila operaci obou nožek, při které byly uvolněny šlachy, rehabilitace se maminka rozhodla ještě zintenzivnit. Jedině tak může mít operace správný efekt.
Nyní Sofinka ukončuje druhou intenzivní terapii – neurorehabilitaci, která následuje vždy po operaci. Tuto terapii nehradí zdravotní pojišťovna, její cena se pohybuje okolo 75.000,-Kč. Terapii však bude nutné absolvovat opakovaně (cca na začátku léta), aby se výsledky ukotvily a prohloubily. Je naděje, že by v budoucnu mohla chodit bez cizí pomoci.
Pokud chcete pomoci Sofince a její rodině, můžete se zapojit do veřejné sbírky. Přispět můžete na zvláštní účet u KB 107-2986820257/0100 nebo hotově do pokladničky umístěné na informacích Městského úřadu Hodonín na Národní třídě 25. Za Vaši pomoc i příspěvky děkujeme.
 
 
‹ zpět