Virtuální univerzita třetího věku - JARO 2023

Datum konání

01. 01. 2023 - 30. 02. 2023

Popis

Virtuální univerzita třetího věku - jaro 2023
Jarní semestr VU3V bude probíhat od ledna do dubna tohoto roku v Městské knihovně Hodonín, garantem je Česká zemědělská univerzita Praha. Přihlášky v oddělení pro dospělé v Městské knihovně Hodonín.

Výukové téma tohoto semestru:
Buddhistické umění Indie

Osnova
Nejstarší památky - sloupy a stúpy
Cesta k dokonalosti - hledání těla a tváře Buddhy
Staré jeskynní svatyně a kláštery
Plastika a malba v Adžantě
Od jeskyní k volně stojící architektuře
Soumrak buddhismu v Indii a jeho obrození

Kurz provede posluchače dějinami výtvarné kultury buddhismu, který právě v Indii vznikl a v prvních staletích své existence vzkvétal. Přednášky kurzu se zaměří na podrobnou prezentaci všech zásadních památek, sochařskou a vzácně i malířskou výzdobu. Zájemci se seznámí s hlavními stavebními typy buddhistické sakrální architektury a důležitými sochařskými styly na ukázkách z památkových lokalit i na početných exponátech indických a světových muzeí. To vše v dějinném kontextu, samozřejmě. Přednášky budou konat v zasedacím sále Městské knihovny Hodonín.
Přihlašovat se mohou stávající i noví studenti v průběhu ledna v Městské knihovně, cena kurzu pro členy knihovny 480Kč, ostatní 520Kč .
Informace o tomto projektu získáte na stránkách e-senior.cz, v Městské knihovně Hodonín a na webových stránkách www.knihovnahod.cz.

1.lekce 31.1.; 2.lekce 14.2.; 3. lekce 28.2.; 4. lekce 14.3.; 5. lekce 28.3.; 6. lekce 11.4.
 
 
‹ zpět